Elektroformning

Elektroformning – en metod där detaljen byggs atom för atom.

Elektroformning är en process där man i ett kemiskt bad (anod & katod) styr atomerna att placeras på en modell där man kan skapa den detalj som önskas.

I denna process kan mycket små detaljer tillverkas med en tolerans inom 1-2 my.

Elektroformning behöver ingen kostsam verktygsuppsättning och lämpar sig väl för såväl prototypframtagning som serieleverans i stora volymer.

Vid serieleverans kan man i samma process tillverka en större volym i samma körning vilket ger en mycket fördelaktig kostnadsbild. Tekniken ger också en hög repeterbarhet med alla detaljer inom en mycket snäv tolerans.

När konventionell stansning eller etsning inte klarar dimensionerna / toleranserna är elektroformning ett mycket bra alternativ.

Detaljen som skapas är fri från grader och inneboende spänningar och ytfinheten är mycket fin. Hål kan skapas med varierande utformning, det behöver inte vara raka väggar.

Detta faktum är något som används vid tillverkning av exempelvis dysor som ska framställa en dimma för högre luftfuktighet. Där kan man genom de ultrafina hålen spruta ut vätska som skapar en dimma från miljontals små vätskepartiklar.

Övriga lämpliga detaljer att elektroforma är exempelvis;

Dokument

PRODUKTEXEMPEL